Versión Español
Program
Venue
Fees
Organizing Committee
Presentations
Touristic Information
Contact
Introduction
Program

PROGRAM OF THE XIV INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AQUACULTURE NUTRITION

Tuesday, 3rd

17:00 - 21:00 Preregistration Hotel Corona



Wednesday, 4th

8:00 - 9:30 Registration
9:30 - 10:30 Opening ceremony
Sesion 1
Moderadores: Mario A. Galaviz Espinoza, Mayra González Félix
10:30 - 11:00 Dominique P. Bureau (University of Guelph, Canada): Insights in to the potential Pre-processing of feed ingredients to improve their nutritive value to aquaculture species.
11:00 - 11:30 Allen Davis (Auburn University, USA): Fact or fiction: Methionine requirement for Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei.
11:30 - 12:00 Manuel Yufera (Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía, Spain): El ciclo diario de la digestión en peces cultivados. Aspectos funcionales y metodológicos.
12:00 - 12:15 Coffee break
12:15 - 12:45 Felipe Vieira (Universidad Federal de Santa Catarina, Brasil): Aditivos alimentarios para camarones marinos: salud y nutrición.
12:45 - 13:15 Bruno Gómez Gil (CIAD, Mazatlán): Efecto de la dieta en el microbioma intestinal de organismos acuáticos.
13:15 - 13:45 Miguel Angel Olvera Novoa (CINVESTAV, Mérida): La nutrición y alimentación del pepino de mar (Echinodermata, Holothuroidea). Situación actual y perspectivas para el desarrollo de su cultivo intensivo.
13:45 - 15:15 Lunch
Sesion 2
Moderadores: Elizabeth Cruz, Julián Gamboa
15:15 - 15:45 Eric Pedersen (Pacifico Aquaculture SA de SAPI): Maricultivo Sustentable Comercial de Lobina Rayada, Morone saxatilis, en México.
15:45 - 16:45 Conal David True (Universidad Autónoma de Baja California): Concept and Design of the New Fish Biotechnology Unit (UBP) as a Scaling Towards Mass Production of Totoaba Juveniles.
16:15 - 16:45 Mayra L. González Félix (Universidad de Sonora): Culture of marine sciaenids in low salinity: an opportunity for expanded aquaculture in Mexico.
16:45 - 17:15 Artur Rombenso (Universidad Autónoma de Baja California): Lípidos alternativos en la nutrición de peces marinos.
17:15 - 19:00 Coffee break. Poster evaluation
19:00 - 22:00 Ice breaker. Bar Andaluz, next to conference room, Ex hotel Riviera.



Thursday, 5th

Sesion 1
Moderadores: Maria Teresa Viana, Luis Héctor Hernández
9:30 - 10:00 José A. Zertuche (IIO, UABC): Producing noutricious seaweed as an ingredient for human consumption and acuaculture feeds.
10:00 - 10:30 Gloria Helena Ospina Salazar (Universidad Nacional de Colombia): Transcriptómica, la nueva puerta para el estudio de la nutrición en acuicultura: actividad enzimática en el cultivo larvario de crustáceos.
10:30 - 11:00 Luis Rafael Martínez Córdova (Universidad de Sonora): Uso de Microorganismos Inmovilizados En Cultivos Camaronícolas y su Efecto en la Respuesta Productiva, Condición Fisiológica y Microbioma Intestinal.
11:00 - 11:30 Julián Gamboa Delgado (Universidad Autónoma de Nuevo León): La biomasa microbiana como ingrediente en la nutrición acuícola.
11:30 - 11:45 Coffee break
Sesion 2
Moderadores: Dariel Tovar Ramírez, Juan Pablo Lazo
11:45 - 12:15 Yutaka Haga (University of Tokyo, Japan): Taurine synthesis in teleosts-importance of cysteamine pathway.
12:15 - 12:45 G. Seghal Kiran (University of Pondicherry, India): Development of anti-virulence molecules from marine bacteria to contain Vibrio outbreaks in shrimp aquaculture.
12:45 - 13:15 Guillaume Salze (University of Auburn, USA): A Meta-Analysis of Essential Amino Acid Requirements of Fish.
13:15 - 13:45 Naoki Kabeya (University of Tokyo, Japan): Diversification of Fads2 finfish species: Implications in aquaculture.
13:45 - 15:30 Lunch
Sesion 3
Moderadores: Gabriela Gaxiola Cortés, David Villareal Cavazos
15:30 - 16:00 Ignacio Fernández Monzón (Universidad de Algarve, Portugal): Non-coding RNAs: uncovering their potential relevance in fish nutrition.
16:00 - 16:30 Dariel Tovar Ramírez (CIBNOR, La Paz): Enfoques transcriptómicos en el jurel Seriola rivoliana.
16:30 - 17:00 Emyr Peña (Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, Cátedra CONACyT): Change in protein digestion capacity during juvenile fish ontogeny: Approach on spotted rose snapper (Lutjanus guttatus).
17:00 - 17:30 Rebeca Martínez Rodríguez (Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología, Cuba): Synthetic growth hormone secretagogue GHRP-6 exhibits enhanced growth activity and immune system stimulation in teleost fish and shrimp.
17:30 - 18:30 Coffee break. Poster evaluation.
18:30 - 19:30 Reunión. Asociación de Especialistas en Nutrición Acuícola, A.C.



Friday, 6th

Sesion 1
Moderadores: Carlos Alfonso Álvarez G., Lus M. López
9:00 - 9:30 Helena Peres (Universidad do Porto, Portugal): Protein and amino acid nutrition of marine fish species.
9:30 - 10:00 Luis Héctor Hernández (Universidad Nacional Autónoma de México): Energy budget for the freshwater prawn Macrobrachium acanthurus.
10:00 - 10:30 Anuj Nishanth Lipton (University of Pondicherry, India): Role of marine metabolites in shrimp growth, production and disease prevention.
10:30 - 10:45 Coffee break
10:45 - 11:15 David A. Villarreal Cavazos (Universidad Autónoma de Nuevo León): Evaluación de la atractabilidad, palatabilidad y consumo de ingredientes en alimentos balanceados para el camarón blanco del pacífico Litopenaeus vannamei.
11:15 - 11:45 Angel Isidro Campa Córdoba (CIBNOR La Paz): Uso profiláctico de aditivos inmunoestimulantes en el camarón blanco, Litopenaeus vannamei.
11:45 - 12:15 José Antonio Mata Sotres (Catedras - UABC): Enteritis inducida por la harina de soya en las dietas de peces marinos: efectos sobre la integridad del intestino dital y la respuesta inmune en Totoaba macdonaldi.
12:15 - 12:45 Gabriela Gaxiola Cortés (UMDi-Sisal, UNAM): Herramientas de análisis para el estudio de la nutrición de los peces marinos tropicales de la península de Yucatán.
12:45 - 13:15 Ken Overturf (ARI): Understanding the biology behind selective improvement of Salmonids for traits linked to enhanced growth and utilization of plant protein-based feeds.
13:15 - 14:00 Coffee break
Poster exhibition.
14:00 - ... Lunch
Tour Baja Seafood Expo
   
20:00 - 00:00 Poster Awards
Closing ceremony
Closing dinner



Saturday, 7th

Tours to:
8:00 - 16:00 Tuna ranch and striped bass farm, or
Valle de Guadalupe wineries